Jag tycker mycket om att testa olika saker och en dag fick jag för mig att baka surdegsbröd. i den här burken är det en blandning av rågmjöl, vatten och honung. Den här lilla degen skulle matas varje dag i tre dagar.
Jag tror att jag höll på en hel vecka med mitt bak. Men jag vet inte om jag gör om det. Nu ville jag ha brödet som jag brukar göra med att blanda i nässlor, björkblad och mycket annat smått och gott. Det lyckades ganska bra och jag använde ingen jäst.
Här står brödet och jäser, jag tror att de jäste i 8 timmar.
Jag är ganska nöjd med resultatet och att brödet kunde jäsa upp utan jäst. Men det är lite syrligt i smaken, men det är säkert jättenyttigt. Det var spännande att pröva på det här med surdeg.
Men det finns så mycket roliga brödrecept att prova.
Kristina
28 november 2011 17:01
Jag tycker det är kul att baka mitt eget bröd och när man läser om alla tillsatser i våran mat, blir man lite mörkrädd. Det här brödet har jag bakat på ekologiskt mjöl.
Kram till dig med!
Marianne
28 november 2011 09:21
Jag har också provat baka med surdeg men aldrig lyckats och nu kan jag förstå felet för jag jäste brödet bara en timme. Det ser jättegott ut, hoppas du sparar några tills jag kommer. Ha det bra och gör som jag, lägg pussel i julstressen.
Kristina
28 november 2011 16:58
Nej det är inte så lätt att lyckas. Men jag ska spara några bröd, så du får smaka.
Jag har aldrig tyckt om att lägga pussel. Jag stickar raggsockar och ser på gamla serier. Jag ser framemot ditt besök. Jag funderar på att göra egen glögg.
Ha det gott och go kram till dig!
annemon
28 november 2011 16:42
Ja brödet ser läckert ut men jag tycker att det blir ett tyngre bröd med surdegen har testat att bakat av surdeg engång, roligt att få se ditt resultatet.
Kramen.
http://annemon.bloggagratis.se
Kristina
28 november 2011 16:54
Brödet blev ganska lätt men det blev väldigt syrligt i smaken.Mest förvånad är jag över att det jäste upp så bra.
Men det ligger väl lite tränung bakom för att lyckas.
ha det gott och go kram!
Kristina
29 november 2011 18:05
Jag tycker inte att mitt blev så jättegott.
Men det är ju nyttigt.
Go kram till dig!
Kristina
29 november 2011 17:40
Det var många olika recept som jag sökte på datorn.
Det blir lite svårt, jag gick in på olika bloggar. Jag hittade många bra, men de flesta var till limpor.
Jag ville göra tekakor och jag lyckades till slut, med att blanda olika recept. Jag har inte sparat dom.
Hoppas att det löser sig för dig.
Goa kramar till dig!
Love
29 november 2011 22:01
Har varit en dålig besökare men nu är jag här. Alltid lika roligt
Du gjorde rätt i att ta befälet över ditt knä och vilken härlig stund du fick i vår fina natur.
En granne berättade att vi har bävrar i en bäck som jag gick till ofta förrut. Nu ska jag göra som du o trotsa kroppen ta med mig the o smörgås och sitta där i hopp om att få se dom. Dom är ju väldigt skygga. Får inte glömma mobilen som jag gjorde för ettår sedan då jag ramlade i skogen. Tur Gaius var med så jag kunnde dra mig upp med hans hjälp.
Håller mig borta från surdeg men annat matbröd är gott hembakat och som du skrev utan tillsatser.
Jag har också en julros men tror att den ligger i ide för ingen blomma synns. Däremor blommar Änglatrumpeten inne och sprider sin fina vaniljdoft i mitt sovrum.
Hoppas allt är bra med dig och att du njuter av dagarna nu när vi har så mycket att se fram emot. Skulle inte ha något emot snö för att lysa upp och få mer julstämning.
Varm kram till dig kära vän.
Kristina
4 december 2011 11:55
Sroligt att du hör av dig!
Änglatrumpet som blommar nu, så spännande.
Jag har lånat en dator så jag skriver lite kort, för min har pajat.
Ha det gott och go kram till dig!
skogsnuvan
30 november 2011 12:45
Geggan i burken såg precis ut som när geisrarna på Island bubblade i backen strax innan dom sprutade vatten upp i himlen. Tror säkert att det där brödet är nyttigt men verkar ta lite lång tid att få till. Föresten varför är allt som är nyttigt (det mesta ialla fall) inte så gott.
Här toksnöar det och det har varit storm inatt så jag är såååå glad att jag slipper åka bil i halkan idag.
http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Kristina
4 december 2011 11:49
Här blåser det ganska friskt och är ganska varmt för årstiden.
Nästa gång blir det något enklare bröd, men det var kul att testa.
Goa kramar till dig!
Spanaren
30 november 2011 18:17
Jag med brukar baka surdegsbröd om mina ämnen till surdegen finns i frysen. Där kan dom vara upp till 1 år.
Du får gärna dela med dig av recept för dina ser så goda ut och liknar tekakor/kram
http://spanaren55.bloggplatsen.se
Kristina
4 december 2011 11:47
Tack för tipset att det står sig så länge.
jag håller på att mata min deg och har den i kylskåpet.
receptet var krångligt, jag använde mig av flera recept, för jag ville göra tekakor och ha massa nyttigheter i.
Nästa gång ska jag baka limpor , det är nog lättare.
Goa kramar till dig!
Kristina
4 december 2011 11:44
Tack snälla!
jag önskar dig med en bra helg.
Goa kramar från mig.
Lena
11 december 2011 14:54
Ser gott ut! Jag prenumererar på surdegspulver som jag blandar med vatten och låter stå för att jäsa. Sedan använder jag det som behövs och fryser in resten i små plastpåsar som jag plockar fram när det blir bakdags. Praktiskt och gott. Kolla in Mejeribolaget. Man får även med recept vis varje sändning.
http://lillahonshuset.bloggplatsen.se
Kristina
11 december 2011 15:15
Tack för tipset, det ska jag kolla upp.
För det här verkade krångligt, jag har nästan gett upp.
Go kram igen!
margareta wårenius
18 december 2011 16:40
Med sådant bröd varje vecka blir du säkert 100år.
margareta
Kristina
18 december 2011 17:27
Jag tror att jag har gett upp, det är lite för krångligt för mig.
Jag bakade brödkakor i vedspisen, det är roligare och godare.
Kram till dig!