Här kommer recept på brödkakorna:
Smält 25 gr smör i en gryta och häll i 1 l mjölk+ 0,5 l vatten och låt det bli fingervarmt.
Häll vätskan i assistenten och rör ner 2 pkt jäst
1 tsk salt, 1,5 msk socker, brödkryddor och 0,5 dl olja (jag tycker att brödet blir saftigt om jag blandar i riven squash, men det är bara om jag har, jag brukar frysa ner).
Om du vill ha brödet lite grövre tar du i drygt 0,5 l rågmjöl, fortsätt med rågsikt till lagom koncistens.
Vill du inte ha så grovt tar du bara i rågsikt.
Låt brödet jäsa till dubbel storlek.
Baka ut till runda kakor och borsta av allt mjöl. Jag brukar kavla ut med kruskavel och nagga brödet på båda sidor.
Gör inte för stora kakor om du är ovan, det är svårare att få över dem på degspaden.
Ha en varm plåt i ugnen hela tiden.
grädda kakorna i 250 graders värme i vedspsis, använd dig av björkved som håller värmen bättre.
Du kan ha en varm plåt i vanlig ugn och högsta värmen som går.
Hoppas att du vågar prova!
Kristina
15 december 2012 10:22
Tack snälla goa du.
goa kramar!
Kristina
15 december 2012 11:54
Oj det var tufft gjort. Förr satte de alltid en sockerkaka efter brödbaket. har bakat en gång i vedspisen i en gjutjärnsform.
ha det gott och go kram!
wiper
15 december 2012 12:42
Så vacker header du satt in. Vilka fina brödkakor såna har jag aldrig bakat. Min man brukar baka matbröd så jag skall visa honom detta.
Ha en fin tredje advent
kramar
http://wiper.bloggplatsen.se
Kristina
16 december 2012 19:02
Vilken härlig man du har som bakar bröd, hoppas att han vågarc pröva.
Goa kramar!
Kristina
16 december 2012 19:01
Det vore kul om du vågade pröva.
goa kramar till dig!
Pisan
16 december 2012 07:10
Åååhh vad gott det ser ut! Idag skall jag också baka bröd, det blir ett långpannebröd som jag skär i bitar sen. Ha en fin söndag och 3:e advent! Kraaaam! ♥
http://pisansblogg.bloggplatsen.se
Kristina
16 december 2012 18:53
Ha det gott du med och go kram till dig!
annechristines/bustanten
16 december 2012 07:52
Men så goda dom ser ut. Jag är skitdålig på att baka men bättre på laga mat, men detta recept ska jag pröva. Övning ger ju färdighet *ler*^
Ha nu en jättefin Tredje Advent kristina och en stor kram kommer här från mig bustanten.
http://annechristines.bloggo.nu
Kristina
16 december 2012 18:48
Tack snälla för den goa keramen, den värmde gott.
Baket blev inte bra de första gångerna, det är därför jag vill dela med mig av felen jag gjorde.
Goa kramar till dig med!
Lambergsfrua
16 december 2012 16:00
Vad duktigt du är som bakar brödkakor på gammaldags vis. Jag kan tänka mig att smaken blir helt annorlunda mot att baka i vanlig el-ugn. I vårt hem bakas bara matbröd, eftersom Mannen i Mitt Liv har diabetes, men vi får hålla till godo med vår vanliga ugn. Det blir gott det också;)
Varm kram,
Lambergsfrua
l
Kristina
16 december 2012 18:42
Det går ganska bra att baka i vanlig ugn med. Jag tycker att brödet blir bättre om man har en varm plåt i ugnen. jag bakar på det viset på sommarperioden.
Kul att du tittade in.
Go kram till dig!
Ida
16 december 2012 19:43
Egentligen är det ju inte priset, storleken eller mängden som räknas utan tanken bakom! :) Hoppas att min familj blir lika glada för mina paket som dina barn blev! :) kram
http://lilla-pys.bloggplatsen.se
Kristina
17 december 2012 08:45
Visst är det tanken som räknas. Ibland känns det som det ligger dåligt samvete bakom alla paket.
Goa kramar till dig!
Kristina
18 december 2012 09:00
Tack snälla!
Tack för att du kikade in, hoppas att du kommer tillbaka!
go kram!
Kristina
22 december 2012 22:39
Tack för att du tittade in.
God Jul på dig!