kristinakicki

Senaste inläggen

Av Kristina - 20 augusti 2012 08:02

 

Jag har fått lite gurkor i landet. Jag har tidigare år lagt in mycket gurka, men det vill gärna bli över och då började det gro i huvudet vad mer man kan göra med gurka.

Då kom jag att tänka på att för många år sedan gjorde jag bostongurka. Var på Lidl och handlade, där hade de extrapris på paprika i olika färger, precis som jag behövde.

 

Här kommer receptet på bostongurka:

4 kg gurka

6 stora lökar

3 gröna paprikor

2 röda paprikor

Skala löken, kärna ur paprikan. Mal eller hacka grönskerna grovt.

Jag malde, men som du ser på bilden blev det lite grovt, men jag körde med mixern och då fick jag en bra koncistens. Det kanske blir bättre om du hackar i matberedaren. Det är en smaksak.

Lägg allt i en gryta.

Koka en lag:

2,5 dl ättiksprit

2,5 dl vatten

4-6 dl socker

1 msk salt

1 msk stötta senapsfrö, 3 hela nejlikor, i bit muskotblomma. (finns på fröpåsar,( jag hittade bara grovriven och tog 1 msk ungefär).

Koka upp lagen och slå den över gurkmassan. Koka sakta utan lock tills röran tjocknar.

Smaksätt med riven pepparot (finns på tub) jag tog ganska mycket.

Jag färgade med grön karamellfärg och tog i konserverinsmedel.


Förr gjorde jag det här receptet på Squash, det blev jättebra.

Lycka till!

Mat
ANNONS
Av Kristina - 11 augusti 2012 21:38

 

Det går så fort när solen går ner. Jag stod och tittade på solnedgången från vårat hus och det var så vackert. Snabbt sprang jag  in och hämtade kameran och skyndade mig ner till sjön, men var lite sent ute. Himlen var så otroligt vacker ikväll med de allra underbaraste färger. 

 

För mig är det så rofullt att titta på solnedgången. Jag minns mitt barndomshem när vi satt i verandan jag och mina föräldrar och tittade på solnedgången över sjön. Hur man bara satt och njöt över det vackra skådespelet.

 

Det var så stilla och tyst nere vid sjön. Att lyssna på tystnaden och bara njuta, ger hela min kropp och alla mina sinnen en inre ro.

ANNONS
Av Kristina - 31 juli 2012 17:29

 

Nu håller jag på att plocka svarta vinbär mellan skurarna. jag fick ihop 3 liter tidigare innan det kom en riktig åskskur. Det gäller att vara vaken och passa på när det är någotsånär torrt.

Jag vill gärna dela med mig av mina favoritrecept med svarta vinbär.


Rårörd svarta vinbärssaft


3 liter svarta vinbär mosas i en hink ( det går lättas med en mosstöt)

3 liter vatten kokas och får svalna något

Slå vattnet över bären

Tillsätt 3 skivade citroner (med skal)

1 tsk atamon

Låt stå i 3 dygn


Silas och röres med 3 kg socker 

Det står i många recept att det ska röras 1 timma, men jag låter det stå ganska länge och så gör jag några rörande emellanåt.

Saften blir jättegod, kanske söt men nyttigare än dricka.


Svart vinbärssylt


2 liter svarta vinbär

1 liter vatten

2 kg socker

Skölj, repa men snoppa inte bären.

Koka bären med vattnet i 15 min ganska häftigt.

Tag grytan från värmen och rör ned socker tills det är löst.

Rör då och då i sylten medan den kallnar.

Häll upp sylten på rena varma burkar och parafinera och sätt på lock.

(Jag brukar frysa sylten.)

Om sylten verkar tunn så brukar den tjockna efter.


Nu har du fått recept som barnen uppskattar, men nu kommer vi till lite starkare saker.


Svart vinbärssnaps


Häll i 2 dl sköljda svarta vinbär i en flaska

fyll på med vodka eller något liknande

Låt stå i tre veckor

Sila och rör i 2 msk socker.


Jag lägger ut den här goda pajen igen, den är verkligen en favorit.

Hoppas att du tycker om något av mina recept.



Mycket god svartvinbärspaj

 

   Idag har jag plockat av de sista svarta vinbären. Jag är så rädd om de svarta vinbären för jag tycker att det finns så mycket att göra av dem. Det blev två pajer en som hamnade i frysen som kommer att smaka gott i vinter. Det här är nog mitt bästa pajrecept så det vill jag dela med mig.


Svart vinbärspaj

Gör en deg av 150g smör, 1 dl socker, 1,5 dl vetemjöl, 1,5 dl grahamsmjöl och 1 tsk bakpulver. Tryck ut degen i en pajform.

Blanda 2 dl cre'me fraiche, 0,5 dl socker, 1 ägg och 1 tsk vaniljsocker med 5 dl svarta vinbär.

Häll i fyllningen och grädda i 200 grader varm ugn i 30-40 min.

Lycka till!

Av Kristina - 31 juli 2012 15:02

Jag fick en förfrågan på recept på krusbär. Tyvär så har min krusbärsbuske dött och jag vet ingen som har krusbär.

Men när det var liv i krusbärsbusken så gjorde jag en jättegod marmelad.

Här kommer receptet:

Krusbärsmarmelad

1,5 kg krusbär

2 apelsiner

12 dl strösocker

2 kanelstänger


Snoppa bären. Skala apelsinerna med potatiskalare, strimla skalen fint. Dela apelsinerna och pressa dem.

Lägg alla ingredienserna i en stor gryta. Koka upp under lock. Därefter utan lock i 45 min.

Skumma och rör om då och då.

Häll marmeladen på rena varma burkar ända upp till kanten. Sätt på tätslutande lock.

Lycka till!

Av Kristina - 25 juli 2012 16:30

 

Så här skulle det inte bli!

Jag tog en bild på alla våra blåbär som vi plockat, nästan 4 liter, det är väldigt mycket tycker jag. men när jag hade lagt in bilderna i datorn var dom bara "borta". Men begonian klarade sig, så kan det gå.

Nu har vädret varit lite bättre, igår badade jag i sjön det känns så härligt att äntligen har det blivit nästan 20 grader.


Jag tycker mycket om att safta och sylta och pröva lite olika recept. Jag har plockat älggräs och gjort saft på, ganska gott med en mycket egen smak.

Nu håller jag på att plocka vinbär, det finns så mycket man kan göra av dessa bär, ska återkomma till detta.

Nu är det annat som väntar så nu önskar jag alla en solig dag!

Av Kristina - 12 juli 2012 17:00

Potatissallad: Kall kokt potatis i små bitar (jag lät nypotatisens tunna skal sitta kvar)

dressing; 2 msk olivolja 1 tsk flingsalt 1 krm grovmalen svartpeppar 1,5 msk finskuren gul lök 2 msk finskuren persilja (jag tog stjälkarna)

"Bus-enkelt" recept och "sommar-fräsch" Hälsningar från Kim

Jag har en bloggvän som heter Kim som skriver så mycket fint i mina kommentarer. Nu har hon lämnat ett enkelt recept som jag kopierade.

Här händer det inte så mycket just nu, jag sköter min trädgård mellan regnskuranrna. Sitter i solstolen när solen skiner och det gör den ibland, det är inte bara skit med vädret.

Hoppas attt ni goa vänner har det gott och sköter om er!


Av Kristina - 23 juni 2012 09:51

 

Att få ha en jordkällare är för mig mycket värt som syltar och saftar, var skulle jag göra av allt annars? Trädgårdstomten har fått en plats utanför källaren där han har uppsikt över hela vår trädgård.

 

Jag trodde att jag hade tagit bort allt från Mose brinnande buske, men det sticker upp en vacker blomma i allafall.

För något år sedan fick jag böldliknande utslag på magen och tårna. Jag trodde först att det var bältros, det värkte ock kliade, det var ganska jobbigt.

Mina vänner sa till mig att uppsöka läkare vilket jag gjorde. Han kunde inte säga riktigt vad det var, men gav mig medicin. Det tog ett tag innan det gick över.


Året efter träffade jag min granne som oxså fått utslag, mycket värre än mig. Hon hade turen att träffa en sköterska som visste vad det var. Vi hade båda rensat där Mose brinnande buske växte och det var orsaken. Nu är jag mycket försiktig med växten och ska ta bort den till hösten. Det konstiga var att jag hade haft den i flera år och inte reagerat tidigare.

 

Libbsticka växer så det knakar hos mig. Jag brukar dela den varje år men detta året har det blivit bortglömt. Är det någon som vill ha så får ni så gärna till hösten.

Bladen är goda att ha i soppor och köttgrytor, men var försiktig ta bara lite grann. Sägs oxså att växten håller onda andar borta, det är ju bra.  

 

Det är björnbär som klättrar runt bågen. Jag hade busken utmed väggen tidigare, men flyttade den för något år sedan när jag hittade blomsterbågen till ett bra höstpris. Det tråkiga är att bären hinner sällan mogna innan frosten. Nu har den växt upp ordentligt men den har inte blommat än.

 

Vindruvor i taket på växthuset är en annan stolthet. Det är inte varje år det blir så mycket. Att odla är inte lätt, allt kan se så bra ut som mina gurkplantor som bara dog. Jag har försökt att odla gurka i växthuset i många år och det blir aldrig bra. Nu ger jag upp och satte tomater på deras plats.


Av Kristina - 20 juni 2012 17:04


 

Lite änglar måste det  finnas i min trädgård och en gammal hink som har kommit in i modet igen. Jag bryr mig inte så mycket om vad som är "inne" utan jag har det som jag tycker om.

 

Heliotrop är en växt som jag köper varje år. Den underbara doft som den sprider om kvällarna är så ljuvlig och behaglig. Det sägs att det görs parfym av denna växt.

 

Jag har en stor hög låda utanför växthuset som jag odlar grönsaker i. Jag kan stå upprät och rensa och det gillar jag.

Jag försökte i många år att odla dill, det var alldeleses hopplöst. Nu har jag lyckas två år i rad och det är jag stolt över.  

 

Persilja odlar jag i krukor i växt huset och när den har kommit igång ordentligt och det är frostfritt sätter jag ut den i lådan. Jag slipper då den pillriga rensningen som inte är så rolig.

 

Jag gör likadant med salladen. sätter fröna i såjord och när de blivit lagom stora planterar jag dem en och en ute i lådan.

 

Jordgubbarna ser riktigt pigga ut, de har fått ett täcke av vass från sjöstranden som fungerar som gödning och täckning.

 

Jag får fortsätta att visa växter en annan dag, jag har ju myccket mera.

Ett lite hjärta till er alla som uppmanar er att gå in i ditt hjärta och var där en liten stund och känn hur skönt det är att vara i sitt hjärta.

Presentation


Det är jag som är Kicki!
Välkommen till min blogg.
Här kan du läsa om mitt sätt att leva. Vad roligt att du tittar in! Lämna gärna en kommentar, jag svarar på alla.

Gästbok

Antal besökare hos mig nu


Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Tidigare år

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kristinakicki med Blogkeen
Följ kristinakicki med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se